600 de lei de la stat pentru fiecare copil din România. Nu e alocație, nu sunt nici vouchere școlare

de: Alexandru Puiu
28 07. 2023

Familiile din România traversează o perioadă marcată de scăderea puterii de cumpărare, pe măsură ce scumpirile nu se dau duse din viețile noastre și pun mare presiune pe bugetul casei.

Tocmai pentru a veni în sprijinul părinților, autoritățile de la București relansează o măsură de sprijin dedicată celor mici, respectiv oferirea de tichete pentru creșă.

Cu ajutorul acestor tichete valorice al căror cuantum a ajuns la 600 de lei per beneficiar, părinții pot să se ocupe liniștiți de activitățile lor profesionale și să înscrie copilul sau copiii la o creșă unde să se bucure de educație și supraveghere corespunzătoare vârstei.

Cine primește acest ajutor de 600 de lei de la stat

Conform prevederilor legislației în vigoare, trebuie să știi că tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

La fel de important este că tichetele de creşă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul. De asemenea, trebuie precizat că acestea la cerere, unuia dintre părinţi sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

„Nu pot beneficia de tichete de creşă asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea tichetelor de creşă se cumulează cu alocaţia de stat pentru copii acordată conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu stimulentul de inserţie care se acordă la reluarea activităţii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, conform Legii 165/2018.